Hur du eldar in din ugn för första gången

 Det är viktigt för produktens livslängd att den vedeldade ugnen är ineldad korrekt.

När du värmer upp ugnen för första gången är det viktigt att värmen byggs upp gradvis.

För ugnar med ett valv i plåt så krävs det ingen längre ineldning. Det räcker med att elda en mindre brasa under 2-3 timmar så att eventuell fukt i bottenstenen försvinner. Detta är bra att göra även vid första brasan efter ett längre uppehåll.


Har du skaffat en ugn med sten i både valv och botten så bör följande procedur följas:

Vi rekommenderar starkt användningen av briketter eller liknande vid ineldning av ugnen. Dessa  brinner konsekvent och gör att du kan ta längre pauser mellan att inspektera och fylla på brasan.

Dag 1. Tänd en hög med briketter med en diameter på ca 20 cm. Använder du ved så tänd eld på 2-3 mindre vedträn. Försök håll denna initiala eldning konsekvent i ca 24 timmar, lägg in en bädd med briketter innan läggdags och fortsätt ineldningen på morgonen.  Låt inte ugnen svalna helt.
Försök hålla en temperatur på ca 100 grader.

Dag 2. Lägg i något fler briketter så att högen nu har en diameter av ca 25 cm, försök återigen behålla denna eld så konsekvent som möjligt under dag 2. Låt temperaturen stiga till ca 150 - 200 grader

Dag 3. Låt högen av briketter öka så att den nu har en diameter av ca 30 cm. försök återigen behålla denna eld så konsekvent som möjligt
under dagen. Låt temperaturen stiga till 200-250 grader.


Låt inte eldsflammor röra ugnsvalvets insida under dessa första 72 timmarna.

 

Denna process är avsedd att gradvis torka ut och jämföra fuktinnehållet i ugnsdelarna. Processen bör därför inte vara för snabb, eftersom ugnens långsiktiga prestanda kan påverkas.

 

Dag 4. Din sista dag av ineldning! Under dag 4 eldar du med vedträn. Från början 2-3 stycken och öka gradvis till max 4-5 vedträn. Ugnen ska så småningom bli nästan helt vit på insidan av valvet. Då har ugnen blivit helt ineldad och den är klar för att baka pizza.


Eldningstips!

Hur lång tid tar det att värma upp ugnen?

En ugn för hemmabruk, beroende på storlek, blir varm på ca 20 minuter till 1,5 timme beroende på ugnsstorleken för att uppnå tillagningstemperatur.

 

Ska det ryka ur skorstenen?

Rök vid eldning är helt normalt. Du kan minska mängden rök genom att använda mindre vedträn samt riktigt torr ved. Mest rök uppstår vid upptändning och när ny ved läggs in. När veden tagit eld ordentligt och det brinner för fullt så brukar det vara mycket lite rök.

 

Vad är det bästa trädslaget att använda?

Björkved är populärt att använda i Sverige pga det brinner lugnt och fint men i stort sett alla trädslag går bra så länge veden är torr.

Använd absolut inte målat trä, spånskivor, impregnerat trä eller trä som på annat sätt är behandlat.

Hur tänder jag eld i ugnen?

Börja med att tända en mindre brasa i mitten av ugnen med 2-3 vedträn. Lägg succesivt på fler vedträn och låt elden ta sig ordentligt. Låt elden brinna i mitten av ugnen ,20-40 min beroende på storlek, för att värma upp bottenplattan. Skyffla sedan elden bakåt eller åt någon sida och börja baka.  Använd aldrig tändvätska i ugnen då det sugs upp av stenen och avger en dålig smak till maten.

 

Tillagningssätt

Sedan antiken har den vedeldade ugnen använts för att baka bröd och annan mat. Tekniken är uråldrig och leder oss tillbaka till brödets ursprung. Det enda sättet att baka det var med en vedeldad ugn.

 

Det mesta kan tillagas i en vedugn. Bara fantasin sätter stopp.  En vedugn tillför matlagningen en unik blandning av doft, smak och knaprigt spröd yta som inte kan uppnås med andra metoder. Nästan allt kan tillagas i en vedugn. De höga temperaturerna gör att en pizza blir klar på 2-3 minuter. Eftervärmen är idealisk för gräddning av bröd eller torkning av frukt och örter. En vedugn kan också användas för grillning eller rökning av fisk och kött.

 

 

Det finns två metoder att använda sig av i en vedeldad ugn:

 

PIZZA-metoden . Med en varm ugn och öppen ugnsdörr lämnar du brinnande vedträn på ena sidan av ugnen. På andra sidan lagar du pizza, foccacia, bruschetta etc. direkt på ugnens bakyta.

 

BRÖD-metoden. Du värmer först ugnen till önskad temperatur och låter all ved brinna upp. Du lägger sedan maten som ska tillagas i ugnen, stänger dörren och väntar tills den är färdig.

Med detta system kan du tillaga bröd, bakverk, lasagner, grytor, mm.